Ja ne kasvaa, kasvaa…

Alkukeväästä kenties tuumailimme kurpitsasadon jäävän vähäiseksi, sillä taimia istutettiin vain pari lyhyttä riviä. Kävi kuitenkin niin, että monena aamuna vastassa pellolla tervehtimässä on ollut yön aikaan maailman putkahtaneita kesäkurpitsoja. Osa niistä onkin ehtinyt usein kasvaa vauvan mittoihin ennen loppuviikon sadonjakoa.

Elokuun alussa rutto löysi paik kansa perunan varsista ja on jatkanut leviämistään. Perunat eivät ole tainneet siitä kuitenkaan ottaa liikaa nokkiinsa… harva taisi Juurikkaan poppoosta sadonjaossa aiemmin ollut nähnyt moisia kimpaleita. Näiden perunoiden kokonaisena keittämistä kannattaa harkita…siinä voi joutua hetkisen lieden ääressä odottelemaan kypsymistä. Mainiota uuniruokaa niistä varmasti saa.

Viimeisenä kylvetyt juurekset ja yrtit ovat viime viikkoina lähteneet kasvuun. Nauravat nauriit kurkistelevat mullan alta ja aromikas basilika levittelee kasvavia lehtiään. Juola- ja vesiheinä ovat edelleen pellolla kaikkien seuralaisena, mutta niiden kohtalona lienee pian taistelun hännille jääminen vankemmiksi kasvavia Juurikkaan kasveja vastaan.

Satoa on tullut viikoittain runsaasti ja pulmaa on lähinnä aiheuttanut se, miten kaikki sato saadaan kerättyä talteen. Kuivuri on jo otettu käyttöön ja lämpöpuhaltimen käsittelyyn ovat päässeet rucola ja mangoldi. – On sitten talven varallekin jotain vihreää, vaikka keittoon heitettäväksi.

Sokeriherneiden keruuta
Sokeriherneiden keruuta.
Kesäkurpitsoja lähdössä sadonjakoon.
Kesäkurpitsoja lähdössä sadonjakoon.
Mainokset