Vuoden 2014 sato ja kuulumiset

Vuosi 2014 oli kesien lähihistoriassa poikkeuksellinen – erityisen lämmintä toukokuulle asti, ja siitä eteenpäin viileää aina heinäkuun alkupuolelle. Sitten alkoikin kuuma ja sateeton kausi. Tämä kaikki näkyi myös osassa satoa. Palsternakat kokivat merkittävää hävikkiä itämisen suhteen, lehtikaalit eivät lähteneen ollenkaan ja kaalin taimista vain pieni osa lähti kasvamaan. Kuitenkin muut kasvit tuottivat entiseen malliin runsaan sadon. Kuivan kauden aikana elokuun alkupuolella kasteluvesi pääsi loppumaan läheisestä ojasta ja vesikriisiin mietittiin jo hätäratkaisuja, mutta lopulta taivas antoi myöten ja pelasti tilanteen ajoittaisilla kuurosateillaan.

Uusi kasvihuoneemme oli pienimuotoinen runsauden sarvi: tomaatit kasvoivat jopa hallitsemattoman oloisesti ja kurkkujakin tuli mukavasti. Koko kesän pellolla riitti tekemistä entiseen malliin, mutta vähentyneellä työvoimalla edellisvuoteen nähden. Pellolle meneminen oli epäsäännöllisempää ja olemme suunnitelleet tälle vuodelle yhteisten talkoiden määrän lisäämistä. Viime vuonna sadon sai 13 osakasta.

Viime kesänä yhteisö tuotti itse kaikki palvelunsa eikä sillä ollut varsinaista palkattua vastuuviljelijää. Jälleen kerran kiitoksemme osoitetaan maan omistajalle, Mikolle, jonka ansiosta saimme toimintaamme jälleen paljon apua, kuten kastelujärjestelmän.

Sadon jako tapahtui edellisestä vuodesta poiketen pellolla ja kaikki saatu sato jaettiin paikalla olleiden kesken. Tämä mahdollisti sadon korjuun yhdessä ja hävikkiä noutamattomista osuuksista ei tullut. Mysteeriksi jäivät edelleen pellolta kadonneet valkosipulit. Kaiken kaikkiaan olosuhteisiin nähden kelvollinen sato saatiin. JuurikasJKL kiittää osakkaita yhteistyöstä ja toivottaa mukaan tälle vuodelle niin aiemmin mukana olleet kuin uudetkin osakkaat!

juurikasjkl2014

Mainokset