Esikasvatus

Nyt on se aika vuodesta, jolloin pitkän kasvukauden vaativat kasvit saa jo kylvää. Tämä tapahtuu kotioloissa, sillä ulkona on vielä liian kylmä pienille taimenaluille.

Esikasvatuksen ABC

Esikasvatukseen on suositeltavaa käyttää hiekkaista ja vähäravinteista multaa, kylvömultaa. Ruukuksi kelpaavat turveruukut, puhtaat maito- ja jogurttipurkit, vuoat, matalat, laakeat astiat, sanomalehtipaperista puristetut potit tai muoviruukut. Tee ruukkuihin muutama reikä, jotta liika vesi pääsee valumaan pois.

Kylvä siemenet siemenpussin ohjeiden mukaan, huomioi kylvöaika. Siemeniä voi liottaa ennen kylvöä vedessä, mikä nopeuttaa itämistä. Pienempiä siemeniä voi liottaa tai esi-idättää talouspaperin välissä.

Kylvä siemenet harvaan. Pienet siemenet kylvetään lähelle pintaa ja isommat syvemmälle: multakerroksen paksuus on kaksinkertainen siemenen kokoon verrattuna.

Aseta kylvökset astiaan, joka peitetään kannella tai muovilla. Tämä pitää kylvöksen kosteana. Huolehdi hapensaannista eli tee kanteen reikiä, jos niitä ei ole. Käytä kasteluun sumutinpulloa, mutta älä kastele liikaa! Laita kylvös lämpimään paikkaan. Seuraa kylvöstä päivittäin ja kastele jos multa on kuivaa.

Siemenistä kasvaa taimia, jotka tekevät ensin sirkkalehdet ja seuraavaksi oikeat lehdet. Tällöin taimen voi siirtää isompaan ruukkuun (kutsutaan koulimiseksi). Käytä kylvöruukkuun taimimultaa, joka sisältää taimen tarvitsemat ravinteet.

Ennen ulosistutusta, karaise taimet eli vie ne päivittäin muutamaksi tunniksi ulos viikon ajan totuttelemaan ulkoilmaan. Ulosistutus voi tapahtua touko-kesäkuussa, hallan vaaran mentyä ohi.

esikasvatus1

Esikasvatukseen tarvitset
Multaa (suositeltavaa on käyttää kylvömultaa tai hiekkaista kaktusmultaa)
ruukkuja (esim. turveruukkuja)
siemeniä
sumutinpullon
(alustaksi sanomalehtiä)

esikasvatus2

Kasvun ihmettä ja onnistumisen iloa!

Lähde ja linkit:
Hyötykasviyhdistys – taimikasvatus
Hyötykasviyhdistys – kylvökalenteri

Mainokset

One Reply to “Esikasvatus”

Kommentointi on suljettu.