Juurikas testasi: hamppukuidusta paperiksi

Pieni porukka juurikaslaisia (Tiina, Essi ja Mari) innostui kokeilemaan kuinka hamppu taipuu paperiksi kotikonstein. Käytössämme oli talven yli ulkona ollutta öljyhamppua, jonka kuitu on pitkää ja hyvin sitkeää.

Perehdyimme kirjallisuuden avulla paperinteon maailmaan. Hamppukuidulla on hyvin pitkät perinteet paperinteossa. Lähes kaikki paperi joka on tehty ennen 1900 -lukua on hamppupaperia.

Sata vuotta ennen ajanlaskumme alkua kiinalaiset valmistivat käärepaperia, ja vuonna 105 keisarillisen palatsin ministeri Tsai Lun onnistui valmistamaan kirjoituspaperia. Vanhimmat päivätyt paperit on löydetty Gobin erämaasta, ja ne ovat peräisin vuosilta 265–334. Kiinalaiset valmistivat paperia kuitukasveista – kuten mulperipensas, kiinanruoho (rami), pellava ja hamppu – sekä ramin, pellavan ja hampun lumpuista. Kuudensadan vuoden ajan vain kiinalaiset osasivat valmistaa ohutta mutta erittäin kestävää hamppupaperia. Vuonna 751 arabit voittivat kiinalaisen armeijan kuuluisassa Talasin taistelussa. Sotavankien joukossa oli paperintekijöitä, minkä seurauksena Samarkandista tuli paperin maailmankaupan keskus.

LÄHDE: Wikipedia, hamppu

HAMPPUPAPERIN VALMISTUS
Perkasimme kuidusta pois kuoriosan. Liotimme kuituja noin kaksi viikkoa. Kuivasimme niitä vuorokauden ajan ja punnitsimme. Keitinveteen lisäsimme kuivuneen hamppukuidun painon verran kidesoodaa. Keitimme noin 2 1/2 tuntia. Keitetyn, pehmentyneen kuidun leikkasimme saksilla noin 0,5 cm ohuiksi paloiksi ennen kuin hienonsimme sen sauvasekoittimella. Tämän massan lisäsimme korkeareunaiseen astiaan ja riittävään määrään vettä. Nostimme massaa viiroilla ja valutimme veden pois, jolloin tuloksena syntyi paperia. Kumosimme kostean paperiarkin kankaalle. Lopuksi laitoimme villakankaan (niin pinon ylle kuin alle) ja kovalevyn sekä kirjoja painoksi. Näin syntyi tee-se-itse prässi. Annoimme kuivua. Suositeltavaa on vaihtaa kankaat päivittäin. Kuivaminen voi kestää päivistä muutamaan viikkoon. Lopputuloksena syntyi miellyttävän tuntuista ja kauniin harmahtavaa hamppupaperia.

KIRJALLISUUTTA
Moilanen, T. 2001. Käsintehty paperi. Idän ja lännen paperinvalmistusmenetelmistä. Taide.
Hakanen, H. Häkli, E. Manninen, R. Niinikoski, E. 2010. Pelkkää paperia. Suomen käsityön museo.

HAMPPUPAPERIIN ERIKOISTUNEEN ARTESAANIN KOTISIVUT
ArtisanHemp – https://artisanhemp.com/

VIDEO HAMPPUPAPERIN VALMISTAMISESTA
ArtisanHemp – https://www.youtube.com/watch?time_continue=55&v=CVEy14hv3qk

Mainokset