Mikä on JuurikasJKL?

juurikas_kuvakollaasi

JuurikasJKL on Jyväskylässä helmikuussa 2013 perustettu viljelijäyhteisö, joka pyrkii toteuttamaan kumppanuusviljelyn (Community Supported Agriculture, CSA) periaatteita.

JuurikasJKL on kaikille avoin, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhteisö. Sen toiminta rahoitetaan ensisijaisesti jäsenten maksamilla vuotuisilla satomaksuilla.
Yhteisön toiminnasta päätetään avoimissa kokouksissa, joista tiedotetaan muun muassa näillä sivuilla sekä Facebookissa. Sisäiseen viestintään käytetään Asanaa sekä sähköpostilistaa, jolle pääsee lähettämällä viestiä osoitteeseen juurikasjkl(ät)gmail.com.

Sijainti

JuurikasJKL viljelee 10 aarin kokoisella peltoalueella, Harjulan tilan maalla, Oravasaaressa, n. 18 km Jyväskylän keskustasta.

Sijainnin takia talkoisiin ja sadonjakoihin pyritään järjestämään kimppakyydityksiä, jotta hekin, joilla ei ole autoa, pääsevät pellolle. Kuskille maksetaan tällöin pieni korvaus kyydistä.

Lisätietoa sijainnista voit lukea Pelto-välilehdestä.

Viljely

Luomua, läheltä, irtona

Juurikkaan pellolla kasvatetaan laaja valikoima erilaisia juureksia, lehtivihanneksia ja yrttejä. Viljeltävät kasvit päätetään alkuvuoden kokouksessa ja suositaan hyvän sadon antaneita kasvilajeja. Viljelyssä käytetään vain luonnonmukaisia menetelmiä ja noudatetaan vuoroviljelyn periaatteita kumppanuuskasvit huomioiden.

Satomaksu

Mukaan yhteisöön pääsee maksamalla liittymis- ja satomaksun, joka vuonna 2017 on 100 euroa/ osuus. Satomaksulla kustannetaan kuluja, joita tulee siemen-, taimi- ja ravinnehankinnoista sekä kuluvista materiaalihankinnoista (esim. maissikalvo, hallaharsot).

Talkoot

Satomaksun lisäksi jäseniltä edellytetään kohtuullista osallistumista talkootöihin pellolla ja sadonjaossa. Niin kevät- kuin syystalkoot sovimme hyvissä ajoin etukäteen ja merkkaamme päivät Asanaan, jossa tiedotamme lähemmin talkoissa tehtävistä töistä ym. Keväällä talkoita järjestetään noin kahdesti viikossa, jotta rikkaruohon kitkentä, kasvupenkit ja kevätkylvöt saadaan oikeaan aikaan tehtyä. Kiireisintä aikaa on touko- ja kesäkuu. Syystalkoita järjestetään muutamia syyskuussa, jotta saadaan sato korjattua talteen ja pelto laitettua talvikuntoon. Talkoisiin toivotaan kaikilta reilua osallistumisaktiivisuutta.

Sadonjako

Heinäkuusta eteen päin sadonjakoja järjestyy joka viikko. Sato kerätään yhteisvoimin ja jako tapahtuu pellolla.

Sato jaetaan jäsenten kesken yksilön työmäärään pohjautuvalla jakoperusteella toisin sanoen sato jakautuu peltotyötuntien mukaan eli mitä enemmän on mukana sitä suuremman sadon saa. Sato punnitaan ja jaetaan työtunteja vastaaviin osiin.

Vastuuviikot

Käytännön peltotöistä vastaamme itse. Kesän aikana kukin osuus vastaa yhden vastuuviikon ajan pellolla tehdystä työstä. Pystymme pitämään näin ruokasadon hinnan edullisena, kun työhön ei tarvitse palkata vastuuviljelijää vaan jokainen antaa oman panoksensa ruokasadon eteen. Itsetekeminen kerryttää arvokasta tietämystä eri kasvilajeista ja antaa käytännön kokemusta.

Vastuuviikot jaetaan osuuksien kesken, kun kevättyöt ollaan saatu talkoin tehtyä. Yleensä vastuuviikot alkavat juhannuksen tienoilla ja loppuvat elokuulla. Vastuuviikkolaisen tehtäviin kuuluu käydä pellolla, tiedottaa pellon tilasta muita, kastelu, rikkaruohojen kitkentä ynnä muut yleistyöt sekä sadonjaon järjestäminen, johon muutkin ottavat osaa.

YHTEYSTIEDOT:

Ota yhteyttä, mikäli haluat tietää lisää toiminnastamme. Vastaamme mielellämme.

juurikasjkl(ät)gmail.com

https://www.facebook.com/juurikasjkl/

https://www.instagram.com/juurikasjkl/

Jaamme mielellämme myös vuosien varrelta saamiamme kokemuksia, joten jos perusteilla on vastaavanlainen viljely-yhteisö, ota yhteyttä ja kysy käytännön vinkkejä. :)

Päivitys: 1/2019

Mainokset

One Reply to “Mikä on JuurikasJKL?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s